Scheren is voor de meeste mannen een dagelijks ritueel. Een huid die iedere dag met een scheerapparaat of scheermes in aanraking komt heeft/krijgt een stuggere hoornlaag die de poriën kan verstoppen.

1. Verzorg je huid goed

Met een goede reiniging voor het scheren, en eens per week een scrub beurt, wordt dit probleem voorkomen

2. Scheer je bij voorkeur ‘s ochtends

De huid is ‘s ochtends meer ontspannen en het mesje zal er soepeler overheen glijden. 

3. Maak je huid goed nat

Dep een washand in warm water en houd het 30 seconden tegen je baardharen, waardoor de haartjes en huid zachter worden. Bovendien glijdt het mesje beter over een natte huid en is de kans op irritatie kleiner. Ook zou je van te voren een douche kunnen nemen alleen bij droog scheren met een elektrisch scheerapparaat niet, omdat dit voor deze methode de baard naar het douche te week is.

4. Gebruik scheerschuim

Spuit een bolletje scheerschuim in de palm van je ene hand en breng het met je handen op je gezicht aan. Maak hierbij draaiende bewegingen en verdeel het schuim goed. Laat vervolgens het product even inwerken. Hoe langer het product inwerkt, hoe zachter de huid wordt en des te makkelijker het scheren gaat. In plaats van scheerschuim kan er ook een scheercrème of scheergel gebruikt worden.

5. Vervang tijdig je scheermesje

Bespaar niet op mesjes. Afhankelijk van de baardgroei moet het mesje na 6 tot 7 scheerbeurten (maximaal 10) vervangen worden. Een bot mesje kan de huid beschadigen.

6. Gebruik twee handen 

Gebruik tijdens het scheren de ene hand om de huid strak te trekken en de andere om te scheren. Oefen geen druk uit op het mesje. 

7. Spoel je mesje tijdens het scheren

Tijden het scheren moet het mesje regelmatig onder de kraan gespoeld worden, zodat het elke keer als het op de huid geplaatst wordt goed schoon is. Restjes van schuim en haartjes maken het scheren moeilijker en vergroten de kans op sneetjes en wondjes. Scheer overigens nooit over een pukkel dit kan een infectie veroorzaken!

8. Scheer je tweemaal

Voor het beste resultaat wordt twee keer scheren aanbevolen. Alleen de snorharen worden maar een keer geschoren. 

9. Spoel je gezicht goed af om restjes schuim en haartjes te verwijderen.

10. Kalmeer je huid 

Scheren blijft stress voor de huid. Breng daarom na afloop een crème of aftershave aan om hem te kalmeren.

11. Scheer niet te vaak

Scheer met mate, tenzij je behoort tot de categorie ‘uiterste behaarde mannen’. Elke 2 tot 3 dagen is een goede leidraad.